Frivillig på et handicapcenter

- Vi håber sådan for Tanja, at nogle flere vil komme og se til hende. Mennesker, som ikke får løn for at være sammen med Tanja, men som vil hende.

Spilleænderne
Det sagde Tanjas mor, da udviklingscenter Skansebakken startede sit projekt ”Design af relationer”, som bl.a. går ud på at skaffe venner og sociale relationer til Tanja og de øvrige beboere, som alle har svære fysiske og psykiske handicaps. De har også det tilfælles, at de har svært ved at opbygge og vedligeholde relationer, men de har absolut ligeså meget brug for at være sammen med familie og venner, dyr og naboer, unge og ældre, som alle andre.

Gymnasieelever, dagplejere og hundeluftere
Det har heldigvis vist sig, at mange vil være med til at gøre en forskel på Skansebakken – f.eks. har 25 gymnasieelever meldt sig som besøgsvenner. Det samme har fem borgere fra lokalområdet, bl.a. en lokal hundelufter, som sammen med sin hund vil komme forbi og hilse på beboerne, og en dagplejer, som vil gå ture med sine dagplejebørn på Skansebakkens grønne områder. Et lokalt kor har også valgt at holde nogle øveaftener på Skansebakken.

- Det er spændende og inspirerende! Og så er det helt sikkert, at jeg er tung i hovedet af indtryk, når jeg kommer hjem efter et besøg hos Helle. Det fortæller Helena Larsen, som til dagligt går i 2.g på Rødkilde Gymnasium i Vejle.

Hver anden søndag bruger hun et par timer i selskab med Helle fra Skansebakken. Selvom Helle ikke har et sprog, lykkes det alligevel Helena at kommunikere med hende. Dog på en lidt anden måde, end Helena er vant til, når hun er sammen med sine andre venner. I samværet med Helle handler det om at afkode og tyde Helles signaler – hendes ansigtsudtryk og kropssprog, og det bliver nemmere for hver gang, de to er sammen.

- Hvis jeg læser en bog for Helle, og hun lægger sin hånd på bogen, så ved jeg, at vi skal holde en lille pause. Hun viser mig også, når hun glad. F.eks. kan hun finde på at stryge min hånd, fortæller Helena, som ikke et øjeblik har fortrudt at blive besøgsven for en beboer på Skansebakken.

- Vi læser bøger, ser billeder og går ture sammen, fortæller Helena: - Og hvis jeg løber tør for ideer, er Britta, som er pædagog og min vært på stedet, god til at komme med forslag til aktiviteter, som vi kan lave.

Til inspiration for andre
Inddragelse af frivillige er en del af projektet ”Design af Relationer” – og det er Designskolen Kolding, som har hjulpet Skansebakken med at få nye venner. Bag projektet er også Vejle Kommune og Socialstyrelsen, og håbet er, at projektet bliver så stor en succes, at ideerne kan genbruges på andre danske botilbud.

Jesper Wiese, centerleder på Skansebakken, fortæller, at projektet også bliver taget godt imod af Skansebakkens medarbejdere:

- De er blevet bedre rustede til at etablere relationer og er begyndt at se på deres egen verden med nye øjne, bl.a. at mennesker uden samme faglighed som dem selv sagtens kan gøre en forskel for beboerne – og at beboerne ikke er så skrøbelige som først antaget. Og så har det vist sig, at det rent faktisk er muligt at få frivillige til at engagere sig i borgere med svære handicaps.

Bryd en vane og bliv frivillig
- Og der er mange muligheder for at gøre en forskel, fortæller Jesper. Ofte handler det om at tænke lidt anderledes og måske omlægge en vane eller daglig rutine.
Denne side er sidst opdateret: 20.05.2015